Activiteiten - november 2024
Deelname aan Nationaal Park Drentsche Aa excursies is gratis. Na afloop vragen we een vrijwillige bijdrage voor het Gebiedsfonds Drentsche Aa. Uw bijdrage komt ten goede aan het Drentsche Aa-gebied zie: gebiedsfondsdrentscheaa.nl).
Waterdichte schoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tot de excursies. Deelname aan excursies is op eigen risico.
Wilt u een Nationaal Park Drentsche Aa wandeling of excursie op maat organiseren voor familie- of bedrijfsuitje? Vraag naar de mogelijkheden via het contactformulier
Overige activiteiten in Drenthe kunt u vinden op: www.drenthe.nl
Afwisselende wandeling die langs de eeuwenoude kerk van Anloo loopt. We ontdekken hoe de mensen vroeger leefden in en rond dit dorp en welke functie een brink, de es, het beekdal en de heide hadden. We wandelen langs het schitterende beekdal van het Anloërdiepje en zien hoe en waardoor dit schitterende landschap zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.
Tijdens de wandeling wordt verteld over de geschiedenis van de boermarke, de ontwikkeling van boerenbedrijvigheid vanaf de steentijd tot nu en de invloed daarvan op het esdorpenlandschap. Ook wordt ingegaan op de veldnamen langs de route die door oude en nieuwe stroomdalen van het Loonerdiep en over de Rolderrug voert. De gidsen leggen uit hoe dit landschap ontstond en hoede loop van het Loonerdiep ingrijpend veranderde.
Tijdens deze herfstwandeling besteden we onder andere aandacht aan het ontstaan van de heide, archeologie, grafheuvels en de antitankgracht die een deel van het Ballooërveld doorsnijdt.
Aankoop en beheer startte met het Gedachtenplan Stroomdallandschap Drentsche Aa 1965. Doel was behoud en herstel van voedselarme bodem en voor het beekdalsysteem kenmerkende vegetatietypen.
Beheer vond aanvankelijk plaats op de schaal van afzonderlijke percelen, om door middel van maaien en beweiden de bodem te verschralen. Maaien is een uniforme maatregel, beweiden kan leiden tot variatie in de vegetatie. Beide maatregelen kunnen resulteren in een toename van het aantal plantensoorten.
Waar komen die nieuwe soorten vandaan? Waarom neemt het aantal soorten niet altijd toe? Versneld verschralen door afplaggen en herstel van hydrologische condities door vernatten heeft het beheer gebracht op de schaal van het landschap en een impuls gegeven om de doelstelling te realiseren. Een paar voorbeelden illustreren de stand van zaken.
De wandeling gaat via het Veurste Veen en het beekdal van het Gastersche Diep, waar we het Aolstalbad en de Moaties bezoeken, naar Gasteren. De gidsen vertellen over het ontstaan van het esdorpenlandschap met zijn typische elementen: es, dorp, beekdal en heide. Ook vertellen de gidsen over de geschiedenis van het dorp Gasteren en de belangrijke rol van de boermarke. Die geschiedenis zien we terug in de tientallen veldnamen in het gebied. Veldnamen waren eeuwenlang de straatnamen van het platteland. Elke akker, elk stukje groenland had een eigen naam. Zonder kaart of navigatiesysteem vonden dorpsbewoners feilloos de weg naar bijvoorbeeld de Lijnstukken of de Steenakkers. Veldnamen vormden een vanzelfsprekend onderdeel van hun leefomgeving. Ze waren onmisbaar voor de oriëntatie en handig in de communicatie.